NFL

National Football League eli NFL on Pohjois-Amerikassa toimiva ammattilaistason jalkapalloliiga, jossa pelataan Amerikkalaista jalkapalloa. NFL:ssa pelaa kaiken kaikkiaan 32 joukkuetta, ja pelikausi alkaa Toukokuun alusta ja kestää vuoden loppuun.

Liigan voittaja saa palkinnoksi ns. Super maljan (Super Bowl) ja tulee samalla kruunatuksi virallisesti Pohjois-Amerikan mestariksi. NFL perustettiin vuonna 1920 aluksi nimellä APFA (American Professional Football Association), mutta vuonna 1922 nimi muutettiin nykymuotoon. Vuonna 1966 NFL yhdistyi toisen jalkapalloliigan AFL:n kanssa, ja nämä muodostivat lopulta yhdessä nykyisen NFL-liigan. Liigan menestyneimpiä joukkueita ovat New York Giants, San Francisco 49ers, Green Bay Packers, Pittsburgh Steelers ja Dallas Cowboys.

Viimeisin Super Bowl-mestari vuonna 2014 on Seattle Seahawks, joka on myös seuraavan kauden yksi ennakkosuosikeista. Myös Denver Broncosilla on pienet vedonlyöntikertoimia Betsafessa, josta näkee hyvin miten joukkueiden on arveltu menestyvän tänä vuonna. Seattle Seahawks pitää siis hallussa Super Bowlia ja on näin ollen luonnollisesti yksi ennakkosuosikeista myös tälle kaudelle. Nimensä mukaisesti nämä “Merihaukat” tulevat USA:n luoteiskulmasta, Seattlesta. Joukkue liittyi NFL-liigaan vuonna 1976. Tällä hetkellä liigan omistaa Microsoftin toinen perustajajäsen Paul Allen ja joukkueen valmentaja on Pete Carroll. Etäisen sijaintinsa vuoksi Seahawksilla on kannustajia hyvin laajalla alueella USA:n luoteis- ja pohjoisosissa. Joukkueen fanit ovat myös hyvin innokkaita, ja heitä kutsutaankin joskus 12. pelaajaksi. (Joukkueessa on 11 pelaajaa).

Denver Broncos puolestaan tulee Coloradon Denveristä. Tämä joukkue on perustettu vuonna 1960 ja NFL:aan se liittyi vuonna 1970 AFL:n ja NFL:n yhdistymisen seurauksena. Joukkueen omistaa Pat Bowlen ja valmentajana toimii John Fox. Broncosit olivat viime kauden finaalissa Seattle Seahawksin vastustaja, joten he pitävät hallussaa toista sijaa Super Bowlissa. 1970-luvulta lähtien Broncos on ollut yksi NFL-liigan menestyneimpiä joukkueita. Vuoden 1990 jälkeenkin Broncos on ollut finaaliottelussa neljä kertaa, ja kahtena kertana se on vienyt Super Bowlin mukanaan.
NFL on yks USA:n suosituimmista sarjoista NHL:n ja Baseball-liiga MBL:n ohella. Näiden seurojen loppuottelut ovat myös kansainvälisesti katsojamäärien mukaan laskettuina maailman seuratuimpia urheilutapahtumia.